piątek, 12 września 2014

Wino porzeczkowo agrestowe 10 l

Siemka dzisiaj przedstawi wam przepis na super dobre słodziutkie winko  które każdy powinien zrobić aby się przekonać jakie jest cudowne jest to wino zaliczane do kategorii win deserowych i jest to wino słodkie.

a oto przepis.
- 3kg cukru
-5 l wody
- 1 kg porzeczki czerownej lub zmieszanej z czarną
- 1 kg agrestu.
- drożdze iniarskie
- pożywka

Wykonanie:

Porzeczkę przebieramy   ze szpulek i wrzucamy do balonu do tego dorzucamy  umyty agrest róniesz przebrany. Wykonujemy syrop cukrowy  który po ostudzeniu wlewamy do balonu dodajemy o tego drożdze oraz pożywkę i całość zatkamy korkiem z rurką fermentacyjną. Stawiamy tak wykonany nastaw w ciepłym miejscu. Po upływie 8 tygodni całość przecedzamy balon wymywamy i sam nastaw wlewamy spowrotem bez porzeczki oraz agrestu. Zatykamy korkiem z rurka i ponownie odstawiamy w to samo miejsce po zaprzestanu fermentacji wino nadaje się do butelkowania oraz leżakowania. Winko ma od 12-18% alc.
Życzę udanego wina oraz smacznego.
Pozdrawiam .:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz