Siemka dzisiaj przedstawi wam przepis na super dobre słodziutkie winko które każdy powinien zrobić aby się przekonać jakie jest cudowne jest to wino zaliczane do kategorii win deserowych i jest to wino słodkie.
a oto przepis.
- 3kg cukru
-5 l wody
- 1 kg porzeczki czerownej lub zmieszanej z czarną
- 1 kg agrestu.
- drożdze iniarskie
- pożywka
Wykonanie:
Porzeczkę przebieramy ze szpulek i wrzucamy do balonu do tego dorzucamy umyty agrest róniesz przebrany. Wykonujemy syrop cukrowy który po ostudzeniu wlewamy do balonu dodajemy o tego drożdze oraz pożywkę i całość zatkamy korkiem z rurką fermentacyjną. Stawiamy tak wykonany nastaw w ciepłym miejscu. Po upływie 8 tygodni całość przecedzamy balon wymywamy i sam nastaw wlewamy spowrotem bez porzeczki oraz agrestu. Zatykamy korkiem z rurka i ponownie odstawiamy w to samo miejsce po zaprzestanu fermentacji wino nadaje się do butelkowania oraz leżakowania. Winko ma od 12-18% alc.
Życzę udanego wina oraz smacznego.
Pozdrawiam .:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz