czwartek, 11 września 2014

Przepis na wino ryzowe 15 l

                                                            Wino Ryżowe 15l

Składniki 1,5 kg ryżu
-10 l wody
-3 kg cukru
-drożdze do ina białego
-pożywka
-100g rodzynek

sposób przygotowania I faza
Ryż nalezy płukać tak długo asz niebędzie mlekowej barwy następnie rodzynki należy dobrze spażyć.
Kiedy ryż wyschnie wsypujemy go do balonu nastepnie rodzynki oraz zalewamy wszystko syropem cukrowym. Po ostygnięciu dodajemy drożdze winiarskieoraz pożywke. Całośc zatykamy korkiemz rurką fermentacyjną i odstawiamy w ciepłe miejsce
II Faza po upływie 1 miesiąca zlewamy wino znad osadu oraz pozbawiamy go ryżu i rodzynek dodajemy do nastawy   2 kg cukru oraz  5 l wody (dodajemy w formie syropu cukrowego pamientając aby niebył gorący)
Po skończonej fermentacji wino nadaje się do butelkowania .







życzę smacznego jest to winno mocne podchodzące pod słabszą wódkę.

Pozdrawiam. :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz